juttetuin


Wat is een Juttetuin?


Rozenweg 4 Venlo

www.juttetuin.nl

onze oogst

Dieuwertje Crasborn
mail.onzeoogst@gmail.com
0623522160



De Juttetuin is gestart is februari 2020.

De Juttetuin aan de Rozenweg maakt deel uit van de tuin van de woning.

Het zijn eigenlijk meerdere minituintjes in een jute zak. De naam Juttetuin is afgeleid van strandjutten (verzamelen wat je vindt in de natuur) en jute zak (wat je verzameld hebt stop je in een jute zak) en daar laat je iets op groeien. De jute zakken zijn afkomstig van een koffiebranderij in Maastricht die deze zakken beschouwen als afval. Op deze wijze krijgen de jute zakken een nieuwe bestemming.


Wat is het voornaamste doel van het initiatief?
Waarom ben je ermee gestart?



Doel is het ontwikkelen van een nieuwe methode van tuinieren waarbij jute zakken – die anders in de verbrandingsoven terecht komen – worden hergebruikt. Ook is het een methode waarmee iedereen (de grote tuinier evenals de balkontuinier) afvalvrij kan telen én zelf compost kan maken. In jute zakken wordt tuinafval en keukenafval gecomposteerd.



Er wordt volop geëxperimenteerd met verschillende manieren van composteren. Daarbij wordt gevarieerd met de samenstelling van de compost en ook worden proeven gedaan met toevoegingen zoals Bokashi en champost. Bokashi is een toevoeging die organisch materiaal laat fermenteren zodat het sneller afbreekt.

De Juttetuin is ook een middel om tuinieren op basisscholen te introduceren.


Wat wordt er verbouwd en voor wie zijn producten bestemd?



Hoofdzakelijk kruiden en groente, maar ook fruit en bloemen. De teelt is volledig ecologisch en bestemd voor eigen consumptie.


Wat is de grootste plus van dit initiatief?
Waar ben je trots op?



Wat bijzonder is aan deze methode van tuinieren, is dat er op een natuurlijke wijze aandacht ontstaat voor de bodem. De jute zak moet gevuld worden en de vraag die zich meteen opdringt is waarmee vul je de zak. Daarmee kom je meteen bij de kern van ecologisch tuinieren: wat is een gezonde bodem en hoe zorg je voor een goede bodem.

Het is een vernieuwende manier om kleinschalig tuinieren op basisscholen te introduceren.



Een traditionele schooltuin vraagt nogal wat voorbereiding voor je aan de slag kan. Een stuk groen moet geschikt worden gemaakt of er moeten grote plantenbakken worden aangelegd. Met de jute zak en wat compost kun je meteen aan de slag. Dat vraagt nauwelijks voorbereidingstijd. Als het project aanslaat kan men overstappen naar een ander soort tuin.


Wat is de grootste min en wat zijn de grootste hobbels?



Kort na de start van het project diende zich Corona aan. Dat heeft de introductie op scholen belemmerd. Ook is een van de mede-initiatiefnemers door ziekte weggevallen. Er is nog geen opvolger gevonden.


Hoe zie je de toekomst?



Over 5 jaar is juttetuin een begrip en wordt het op veel scholen gebruikt om de moestuin bij leerlingen te introduceren. Ook hebben veel mensen in woonwijken dan een juttetuin in gebruik.


Doe je nog andere activiteiten of sta je daarvoor open?



Door studenten van de HAS wordt onderzoek gedaan naar een optimale samenstelling van de bodem in de jutezak. Dat leverde verrassende inzichten op.



Verder geef ik bekendheid aan het initiatief door het verzorgen van workshops op onder andere inspiratiedagen voor ambtenaren van gemeenten.

Ook promoot ik moestuinen door wandelroutes te organiseren langs eetbaar groen.