kruidentuin Tegelen

Openingstijden:

Bij koud en slecht weer: maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 12:00

Zomertijden vanaf Mei: maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 12:00

Bij mooi weer: dinsdag tot en met vrijdag van 12:00 tot 16:00 en zondag van 12:00 tot 16:00

Winterstop van 1 december tot 1 maart.

De tuinen van Kruidentuin Tegelen zijn gelegen pal naast Kasteel Holtmühle in Tegelen.

De tuinen stammen uit de tweede helft van de 19e eeuw en werden naast het kasteel gesticht door de toenmalige tuinman. In eerste instantie een groente- en bloementuin, naderhand omgevormd tot kruidentuin, langs de toenmalige rechtstreekse weg naar Kaldenkirchen.

Het is een groot terrein van zo’n 12 hectare, waarvan 8 ha stiltegebied.

Het geheel wordt gerund door 8 vrijwilligers ondersteund door een aantal organisaties: Citaverde, Impuls, Incluzio, Reclassering NL, Leger des Heils en Werkplein gemeente Venlo.

Het stichtingsbestuur bestaat uit 5 personen

Wat is het voornaamste doel van het initiatief?
Waarom ben je ermee gestart?

In 2014 hebben een aantal vrijwilligers het initiatief genomen te strijden voor het behoud van de eeuwenoude kruidentuin rondom het Chateau. Bij de gemeente lag het plan de tuinen te ruimen. Henk Kruizenga wilde dit, samen met enkele anderen, voorkomen. Er werd een stichting opgericht ter behoud van de diverse tuinen als cultuurhistorisch erfgoed van Tegelen.

Wat wordt er verbouwd en voor wie zijn producten bestemd?

Er zijn diverse tuinen aangelegd:
Een voedselbos, De Engelse tuin, de kruidentuin, een groentetuin. Daarnaast staan er bijenkasten.

Er wordt van alles verbouwd: groente, kruiden, bloemen, fruit en noten.
Een gedeelte, met name kruiden en bloemen, wordt gebruikt in de keuken van het restaurant.
De rest wordt uitgedeeld en verbruikt door de vrijwilligers??

Wat is de grootste plus van dit initiatief?
Waar ben je trots op?

Het is met beperkte middelen gelukt het erfgoed in stand te houden en zelfs uit te breiden en te verfraaien. En om hiermee de Tegelenaar te laten ontdekken en genieten dat Tegelen dit ook heeft.

Het initiatief heeft ook voor diverse jongeren en volwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt geleid tot een vaste baan.

Wat is de grootste min en wat zijn de grootste hobbels?

Een groot probleem was de samenwerking met de gemeente. En het matige onderhoud van het gemeentelijk groen. De Gemeente heeft gelukkig steeds meer oog voor het belang van groen, de samenwerking is nu goed.

Hoe zie je de toekomst?

Er worden zorgen geuit over de toekomst. Het werven van goede vrijwilligers is erg moeizaam.

Doe je nog andere activiteiten of sta je daarvoor open?

Naast het algemene onderhoud worden er rondleidingen gegeven aan hotelgasten en groepen die zich aanmelden. Er komen regelmatig groepen picknicken.

Er is eenmaal per jaar een open dag, in 2021 op 6 juni