ons streven

inspireren, informeren en verbinden

Wat doet Stichting het Beleg?

Stichting het Beleg zet zich in voor de promotie van stadslandbouw en andere groene initiatieven op het gebied van ‘eetbaar groen’ in Venlo en directe omgeving.

Stichting het Beleg stimuleert dat inwoners van stedelijke gebieden zoals Venlo, optimaal gebruik maken van de mogelijkheden om eigen voedsel, kruiden, fruit en ander eetbaar groen te verbouwen, bijvoorbeeld in buurtmoestuinen, voedselbossen of kruidentuinen.

En daarnaast dat consumenten bewust bezig zijn met de herkomst van groenten, kruiden, eetbare bloemen en fruit en kiezen voor diversiteit en kwaliteit.

Het Beleg is een stichting en heeft als zodanig geen ledenstructuur zoals een vereniging dat heeft. Maar Het Beleg wil wel graag een platform zijn voor alle groene initiatieven in Venlo, die de doelen van de Stichting onderschrijven.

Op dit moment zijn de volgende initiatieven aangesloten bij dit platform:

Stadstuinderij Venlo (Kazerneterrein)
Voedselbos Veldens Voedsel (bij Schandeloseweg 20 Velden)
Voedselbos de Groene Borg (bij Arenborgweg 87 't Ven Venlo)
Buurtmoestuin 't Veldje (Groenveld Venlo)
Moes- en fruittuin de Ventuin (bij Nw Rijnstraat 3 't Ven Venlo)
't Lank (Voerdijk Venlo)
Samentuin de Rozahof (Broekeindweg 12a Grubbenvorst)
Kruidentuin Tegelen (bij Kasteel Holtmühle Tegelen)
ontmoetingstuin Dörperwei (Dorpsstraat 14 Velden)
moestuin Hagerhof (kinderboerderij Hagerlei 1 Venlo)
Juttetuin (Rozenweg 4 Venlo)

dit levert het op

Wij willen Venlo beleggen met eetbaar-groeninitiatieven, van tuintegels lichten tot stadsmoestuinen en voedselbossen. Daarmee dragen we bij aan de ambitie van Venlo om in 2025 de gezondste en actiefste stad van Nederland te zijn.

Het streven als stichting is om een professionele organisatie te zijn met een goed imago en bekend staat als platform voor initiatieven van eetbaar groen in en om Venlo. Landelijk willen we een voorbeeld zijn voor succesvolle cradle-to-cradle stadslandbouw.